Zelf-management, een essentiële leiderschapskwaliteit

Zelf-management is noodzakelijk voor leiders om geloofwaardig te zijn. Hier zijn een paar tips om een slechte dag te overbruggen.

Heb jij soms van die dagen waarin je lichter geraakt bent ? Het zijn die dagen waar je de controle over jezelf al eens verliest. Wat je zegt komt er niet op zijn best uit. Je humeur en gedachten zijn op je gezicht af te lezen. Zelf-management staat niet meer op je ‘to do’ lijstje van de dag.

De kans is groot dat je frustratie hebt opgeslagen of je kan ook gewoon een slechte dag hebben.

Er is niets mis mee om eens een slechte dag te hebben op voorwaarde dat je jou daar, als leidinggevende, wel bewust van bent. Het ergste wat er kan gebeuren is dat je jouw slechte humeur onbewust afreageert op je medewerkers en dat zij geen idee hebben wat er aan de hand is.

Op zulke dagen dien je jou bewust te zijn dat het niet het beste moment is om onderhandelingen te voeren. Belangrijke beslissingen kunnen ook beter uitgesteld worden. Waarom ? Ons besluitvormingsproces zal wellicht dysfunctioneel zijn. Ons brein is overspoeld door emoties en de kans is groot dat we dingen zeggen of doen die we op een normale dag niet zouden zeggen of doen.

Spijt komt altijd te laat.

Waarom je een uitbarsting ten allen tijde dient te vermijden?

  • Vertrouwen is moeilijk om te bouwen en verlies je binnen een mum van tijd. “Vertrouwen komt te voet en gaat te paard”.
  • Jouw geloofwaardigheid wordt aangetast als je jou als leidinggevende niet kan beheersen.
  • Als je regelmatig eens de vloer laat daveren of een uitbarsting hebt, dan gaan mensen emotionele muren optrekken om zichzelf te beschermen tegen jouw grillen.
  • Als je iets slechts zegt over anderen, dan is het eerste wat mensen denken ‘misschien ben ik het volgende slachtoffer’.

Pas zelf-management toe in je functie als leidinggevende ! Zelfbeheersing is een mooie deugd.

Bekijk de video hieronder met advies hoe je dit kunt doen.  Het is interessante lectuur, “The Chimp Paradox” van Dr Steve Peters. Sommige van mijn coaching cliënten en studenten vonden dit zeer nuttige informatie.

Hier zijn enkele van mijn vuistregels als ik mij gefrustreerd voel of als ik een slechte dag heb :

  1. Reageer niet direct! Tel tot 10 of nog beter, slaap er een nachtje over! Na een nachtrust zien de dingen er altijd anders uit. Slaap doet iets magisch met het brein.
  2. Als ik de drang voel om meteen in mijn pen -op email dus- te kruipen, dan schrijf ik een concept van een mail zodat ik het van me af kan schrijven. Heel belangrijk ! Ik verstuur de mail niet! Ik bewaar hem tot de volgende ochtend en dan herlees ik hem alsof ik de ontvanger ben. Wil ik dit bericht ontvangen ? Neen ? Herwerk dan de email of verwijder hem helemaal.
  3. Ga bewegen, sporten, lopen of fietsen!  Zorg voor frisse lucht en ontspan! Je voelt je nadien zoveel beter en misschien ziet de dag er dan al meteen zo slecht niet meer uit.

Bekijk deze boeiende en grappige video in geschreven Engels om meer inzicht te krijgen in hoe ons emotioneel brein onze effectieve besluitvorming kan beïnvloeden.

Wil je erachter komen wat jouw vuistregel is om jezelf beter te beheersen als het niet meezit ? In een kort gesprek van slechts 15′ heb je al een idee of ik kan helpen.

Reserveer hier je Fast Friday Call.

Wil je meer weten over leiderschap, communicatie en authenticiteit? 

Ja, stuur me gratis leiderschapstips.

Ja, ik wil meer weten over de Start2BU-workshops.