Waarom energiemanagement het nieuwe timemanagement is

4 eenvoudige communicatieregels die invloed hebben op jouw energieniveau

Al jaar en dag wordt timemanagement gepromoot als dé oplossing voor iedereen die worstelt met te weinig tijd. Maar dat is bizar. Iedereen is verschillend en heeft een andere relatie tot tijd. We hebben verschillende doelen en werkstijlen waardoor we van nature anders omgaan met tijd.

Heeft het dan eigenlijk wel zin om een opleiding timemanagement aan te bieden?

Zelf volgde ik jaren geleden een opleiding timemanagement. Daaruit bleek dat ik sommige dingen heel goed deed en andere dingen helemaal niet. Wat ik vervelend vind om te doen, druist helemaal in tegen mijn natuurlijke werkstijl. Dat trekt mijn energieniveau naar beneden waardoor ik vervelende dingen in “slow motion” beleef. De tijd lijkt trager te lopen en alles wordt zwaarder en lastiger. Het omgekeerde is ook helemaal waar. De tijd gaat razendsnel als ik iets leuk vind.

Energiemanagement verdient daarom meer focus dan timemanagement.

Als jouw energieniveau hoog staat, kan je meer bereiken in minder tijd. Efficiënt je energie beheren leidt uiteindelijk tot beter timemanagement.

Energiemanagement

Ontdek jouw energieslopers

Deze 4 heel simpele communicatieregels kunnen jouw energieniveau gunstig beïnvloeden.

  1. Als je iets wil, vraag het dan

Hoe eenvoudig lijkt dat niet, hé? Gewoon vragen wat je graag zou hebben. Daardoor maak je jouw behoeften kenbaar en hoeven anderen er niet naar te raden.

Als je ooit leerde dat het onbeleefd of egoïstisch is om te vragen wat je graag wil, is deze regel niet zo simpel. En ja, soms krijg je het deksel op de neus. Maar wie niet waagt, niet wint. Als je uitspreekt wat je wil stijgt je energieniveau.

  1. Als jou iets stoort, zeg het dan meteen

Sommigen vinden dit helemaal normaal. Maar dan vraag ik meteen: zet je deze regel ook om naar de praktijk?

Ik kan niet meer op twee handen tellen hoe vaak ik tijdens trainingen hoor wat mensen stoort op het werk. Leidinggevenden en medewerkers sparen heel wat frustraties op. Tot ze niet meer kunnen opsparen en hun woede harder uitbarst dan de Etnavulkaan in 1669.

Als je irritaties opspaart verhoog je de intensiteit daarvan. En dat vreet energie. Als je uiteindelijk uitbarst, is de reactie niet meer in verhouding tot de situatie.

Ben je boos om iets, uit dan die boosheid naar de juiste bron en doe het in de gepaste omstandigheden en tijd, niet in de ruwe vorm. Ga vooral niet je boosheid afreageren op iemand anders of op een voorwerp.

Als je bijvoorbeeld in een vergadering zit en je je niet kan concentreren dan zit je daar fysiek, maar innerlijk afwezig. Dat stoort de groep en is niet erg effectief. Door te benoemen wat jou stoort vanuit je gevoelens en door persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen voor jouw gevoel kan je weer verbinding maken met de anderen. En je energielevel stijgt alweer!

  1. Geef fouten toe, leer eruit en herstel ze

Als je weet dat je iets fout hebt gedaan, gaat dit aan je geweten knagen. En ook al kan je het misschien uiterlijk goed verstoppen, het blijft spoken door je hoofd. Het vreet energie.

Als je meteen vertelt wat je voelt als je een fout hebt begaan, dan zal dat jouw energieniveau positief beïnvloeden.

Je zal als heel menselijk ervaren worden, want wie maakt er nu geen fouten? Je maakt hierdoor verbinding met anderen. Je leert van je fouten en geeft anderen toestemming om ook uit hun eigen fouten te leren.

Je zal weer met meer energie aan de slag kunnen…

En goed energiemanagement leidt tot beter timemanagement.

  1. Spreek met IK

Het is belangrijk om gevoelens en opinies uit te drukken vanuit jezelf. Beschrijf hoe je je voelt en wat je denkt. Daardoor neem je persoonlijke verantwoordelijkheid voor je gevoelens en gedachten.

Persoonlijk heb ik al reacties gehad van anderen: “Jij zegt luidop wat ik denk”. Die feedback krijg ik als ik in een situatie zit waarin mijn energie dreigt te dalen. Door mijn opinie of gevoel uit te drukken vanuit IK, gaat mijn energie plots weer omhoog. En dat maakt dat ik vanuit ‘slow motion’ weer in mijn efficiënte energieniveau kom. De stoorzender is dan weg.

Spreek je vanuit WIJ dan sleur je automatisch anderen mee in je opinies en gevoelens. Misschien denken anderen wel zoals jou, maar voelen ze er niks voor om hun gedachte wereldkundig te maken.

Vermijd het gebruik van MEN want dan loert het gevaar van veralgemenen.

Spreek je vanuit MEN, zorg dan dat je jouw stelling kan onderbouwen door uit te leggen waarop deze algemeenheid berust. Heb je dit onderzocht? Ergens gelezen? Vertel je uit eigen ervaring?

Probeer ook JIJ of JE te vermijden. Dit is vaak een onbewust proces en mensen kunnen zich aangevallen voelen omdat het kritisch overkomt.

Stel dat je zegt ‘je draagt toch geen jeans om naar het werk te gaan’ dan zullen de mensen die het daarmee eens zijn niet zwaar tillen aan deze uitspraak. De mensen die heel graag jeans dragen om te gaan werken en zich daar goed bij voelen, zullen zich mogelijks aangevallen voelen. Het gaat hier om een eigen opinie die als kritiek wordt geuit naar de ander(en).

Oefentip: Word je deze week bewust vanuit welke positie je spreekt. Vraag hulp aan een vertrouweling die je hierop attent maakt als je ongepast WE, MEN of JE gebruikt. Start alvast met oefenen om vanuit IK jouw gevoelens en meningen te delen met anderen.

Verbeter je energiemanagement door jouw eigen communicatiestijl beter te begrijpen.